Beleggen in ETF'S

Door Tom Brouwers

In dit persoonlijke artikel deel ik graag enkele tips over hoe je kunt beginnen met beleggen in ETF's, gebaseerd op mijn eigen ervaring.

Wat is een ETF precies? Een ETF, of Exchange-Traded Fund, is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt, net zoals aandelen. Als belegger in ETF's ben ik vooral geïnteresseerd in het volgen van een specifieke index, sector of markt, zoals de S&P 500, de Nasdaq of de MSCI World Index.

Een ETF bestaat uit een mandje van verschillende effecten, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of vastgoed. Als belegger krijg ik zo direct toegang tot een gediversifieerde portefeuille, wat helpt bij het spreiden van het risico en het eenvoudiger maakt om in verschillende markten te investeren. Vanwege de lage kosten en het gebruiksgemak zijn ETF's een aantrekkelijke optie voor mij om hier maandelijks in te investeren.

Vier voordelen van ETF’s:

  1. Lage Kosten
  2. Diversificatie
  3. Toegankelijkheid
  4. Flexibiliteit

Zijn ETF’s voor iedereen interessant?

Ik geloof dat ETF's interessant kunnen zijn voor iedereen, maar het is belangrijk om te bepalen welke strategie het beste bij je past. Als jongere belegger zou een Dollar Cost Averaging-strategie met ETF's bijvoorbeeld goed kunnen werken. Bij deze strategie koop je iedere maand gedurende 10-20 jaar een selectie ETF’s om op die manier kapitaal op te bouwen.

Voor oudere beleggers of zij die zich in een andere fase van hun beleggingscarrière bevinden, is het belangrijk om na te denken over het percentage van hun portefeuille dat in ETF's zou moeten zitten. Wat ik zelf regelmatig zie, is dat ervaren beleggers een klein deel van hun portefeuille alloceren aan bijvoorbeeld een VanEck Bitcoin, Ethereum ETN of een VanEck Waterstof ETF om te profiteren van opkomende technologieën en markten. Let op: Bitcoin en Ethereum zijn ETN's en geen ETF's.

Een ETF (Exchange-Traded Fund) is een beleggingsfonds dat een mandje van effecten bezit en op de beurs verhandeld wordt, terwijl een ETN (Exchange-Traded Note) een schuldbewijs is dat door een financiële instelling wordt uitgegeven en de prestaties van een onderliggende index of strategie volgt.

Mijn persoonlijke aanpak met ETF's

Voor mijn kinderen ben ik begonnen met beleggen in ETF's vanaf hun geboorte. Elke maand koop ik de Vanguard FTSE All World (IE00B3RBWM25) op hun rekening. Op deze manier bouw ik alvast kapitaal op voor hen, ter vervanging van de traditionele zilvervloot rekening die vaak voor kinderen of kleinkinderen wordt geopend.

Daarnaast investeer ik 10-20% van mijn maandelijkse inkomen in diverse ETF's. Ik heb een vaste selectie van 5 ETF's die ik elke maand aankoop. Hier is mijn persoonlijke top 5:

  1. iShares S&P 500 (IE0031442068)
  2. VanEck AEX (ISIN: NL0009272749)
  3. Vanguard FTSE All World (IE00B3RBWM25)
  4. VanEck Video Games en Esports ETF (IE00BYWQWR46)
  5. iShares MSCI Emerging Markets (IE00B0M63177)

Met de code die bij een ETF hoort, kun je deze opzoeken binnen het Easybroker platform. Dit zijn zogeheten ISIN-codes. Een ISIN-code (International Securities Identification Number) is een unieke 12-teken code die wereldwijd effecten, zoals aandelen en ETF's, identificeert en ondersteunt bij het handelen en beheren ervan.

Naast deze vaste top 5, breid ik mijn portefeuille uit met acht andere interessante ETF's die goed aansluiten bij mijn persoonlijke beleggingsprofiel. Dat is belangrijk, zelf onderzoek doen naar de ETF's die het beste bij je passen en aansluiten op je eigen beleggingsdoelen en -strategieën. Voordat je gaat autorijden heb je tenslotte ook eerst een rijbewijs moeten halen, een onderdeel daarvan is het theorie-examen. Misschien niet altijd even leuk, maar zonder theorie, geen praktijk. Tenminste, als je geen ongelukken wilt veroorzaken. Je snapt wat ik probeer te zeggen.

Ik raad iedereen die met beleggen wil starten aan om zich goed in te lezen en eventueel een cursus te volgen, zodat je met vertrouwen en kennis aan je beleggingsavontuur begint. Als klant van Easybroker, of wanneer je een Easybroker-rekening opent, krijg je kosteloos toegang tot educatie bij het Beleggingsinstituut, waardoor je jouw beleggingskennis kunt vergroten.

Belangrijk om te vermelden is dat de informatie die ik geef, bedoeld is voor educatieve en informatieve doeleinden en niet als beleggingsadvies. Iedere belegger heeft unieke behoeften en risicotolerantie, dus het is cruciaal om je eigen onderzoek te doen en eventueel professioneel advies in te winnen voordat je besluit om in ETF's te beleggen.

- Tom Brouwers
Tom is mede-oprichter van het Beleggingsinstituut wat al meer dan 25.000 beleggers heeft geholpen om de financiële markten beter te begrijpen. Hij heeft ook een boek geschreven: Stop met Sparen, Start met Beleggen waarin hij iedereen die wil beginnen met beleggen duidelijke handvaten aanreikt.