1. Kennisbank
  2. Informatie over beleggen

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds ontvangt en belegt het geld namens een groep van individuele beleggers in een mandje van verschillende beleggingsproducten. Dat zijn bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed of een combinatie hiervan.

 

Een beleggingsfonds belegt het geld voor rekening en risico van de beleggers. Iedere belegger die geld heeft ingelegd, is dus deelnemer in het beleggingsfonds. Het voordeel van beleggen in beleggingsfondsen is dat dit de mogelijkheid biedt met relatief kleine vermogens gespreid te beleggen. Ook wordt het beleggingsbeleid bepaald en uitgevoerd door professionele fondsmanagers. Dit heeft tegelijkertijd als nadeel dat je hier weinig invloed op hebt en kosten voor maakt. 

Actieve en passieve beleggingsfondsen

Er zijn actief beheerde beleggingsfondsen en passief beheerde beleggingsfondsen.

Een actief beheerd fonds heeft een beheerder of team van beheerders die bepalen of zij meer in bedrijf A of in bedrijf B willen beleggen. Een actieve fondsbeheerder heeft zich over het algemeen tot doel gesteld om een beter rendement te behalen dan een bepaalde index.

Een passief beleggingsfonds, ook wel indexfonds genoemd, heeft zichzelf tot doel gesteld zo dicht mogelijk bij een bepaalde index te blijven. Een passief fonds volgt dus alleen de index die een vrij vaste samenstelling kent.