Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden

Het is een quote van voormalig VVD-politicus Hans Wiegel en het lijkt wellicht op het intrappen van een open deur. Natuurlijk kan het pakken van winst je rekening spekken. Alleen als het zo simpel was, zou verlies lijden op je investeringen slechts een greep uit het verleden moeten zijn. 

De wijsheid van Wiegel is eigenlijk een vorm van beleggingsadvies. Maar bij Easybroker doen we daar niet aan, dus laten we het iets anders stellen.  

Voor de beginnende belegger kan het vaak moeilijk zijn om te weten wanneer het tijd is om eieren voor je geld te kiezen. Het is eigenlijk heel vergelijkbaar met een aflevering van Who Wants To Be A Millionaire. Bij elk goed antwoord wordt de prijs hoger, maar zit je er opeens naast dan vertrek je met een lege portemonnee. Een slimme kandidaat moet dus precies weten waar zijn of haar limiet ligt. 

Dat laatste is niet per se iets wat alleen voor de beginnende belegger geldt. Als je wilt leren hoe je een vermogen van $ 20 miljard kan opbouwen, om het vervolgens binnen twee dagen allemaal weer kwijt te raken, dan is het een aanrader om eens dieper in het verhaal van Bill Hwang te duiken.  

Zijn winsten waren duizelingwekkend en het rendement stapelde zich maar op. Totdat zijn investeringen van de ene op de andere dag begonnen te kelderen. Toen werd duidelijk dat Bill lange tijd met vuur had gespeeld. Hij had bij meerdere banken dezelfde beleggingen staan, in totaal veel meer dan zijn kapitaal toestond. Op het moment dat de koers een vrije val nam, verkochten de banken de beleggingen en belandden de rekeningen bij Hwang op de deurmat. Alles afbetalen was simpelweg onmogelijk. 

Hwang was geen doorsnee belegger, maar de eigenaar van hedgefonds Archegos. Met andere woorden: hij kon een hoop meer risico nemen op de beurs dan jij als belegger kan. Desondanks is zijn verhaal een goede les over hoe de aantrekkingskracht van grote winsten kan leiden tot grootse verliezen. Als dit je interesse wekt dan is de YouTube-video onderaan de pagina een echte aanrader. 

Uiteindelijk is kiezen voor het nemen van je winst een kwestie van vertrouwen in je eigen kunnen en vertrouwen in de markt. Neem je graag iets meer risico voor een grotere buit of heb je veiligheid hoog in het vaandel staan? Voor de één is de quote van Wiegel een wijze les en voor de ander is het loze kennis. Wat is het beste voor jou? Dat gaat Easybroker niet zeggen. Voor advies kan je beter Hans Wiegel even bellen.