Marshmellows voor grote mensen

Je kent het filmpje vast wel: kinderen van een jaar of 6 die een marshmellow krijgen voorgeschoteld. Als ze vijf minuten wachten, krijgen ze er twee. Wat heeft dat met beleggen te maken? Alles!

Op het eerste gezicht is beleggen vreselijk spannend. Van zichzelf overtuigde analisten op nieuwssites doen de hele dag druk en belangrijk over cijfers en wat die betekenen voor beurskoersen, tickertapes lopen in beeld, specialisten vertellen je over optiestrategieën, en Youtube staat vol met vloggers die je trucs verklappen waarmee je de grote jongens op Wall Street kan verslaan.

En je denkt: dat is spannend, dat wil ik ook.

Dus dat ga je doen. Je legt € 2.000 in op een beleggingsrekening, koopt wat aandelen en beleggingsfondsen (want je hebt geleerd dat je beleggingen moet spreiden) en na een maand of vier is je vermogen gestegen tot € 2.083.

Wauw.

Wat nu?

Je kan alles verkopen. Dan hou je een paar tientjes over en heb je een leuke middag op een terras, en dan is je winst op.

Dus je komt er al snel achter dat verkopen helemaal niet zo slim is en dat je eigenlijk alleen nieuwe aankooporders kan doen als je regelmatig nieuw geld op je beleggingsrekening stort. Daarna is het wachten tot die beleggingen meer waard worden. En of je nou begint met 200, 2.000 of 20.000 euro, het duurt een hele tijd (en dan bedoelen we: jaren) voor die rendementen beginnen aan te tikken.

Saaaai.

Maar zo komen we wel bij de marshmellow test. Iedereen die dit filmpje ziet, denkt natuurlijk: ‘ik niet!’ en ‘ik zorg dat mijn kinderen wachten op die tweede marshmellow!’

 

Als je dat denkt, kan je het beste beginnen door als belegger het goede voorbeeld te geven. Durf te wachten. Blijf op je handen zitten en durf niets te doen.

Die strategie heeft een naam: buy and hold.

Op dit punt kunnen we een kleine plaagstoot naar iedereen die handelt in crypto’s niet onderdrukken. Daar verzon iemand een jaar of tien geleden de uitdrukking ‘HODL’ en de hele community dacht dat ze iets revolutionair fantastisch hadden ontdekt.

Normale beleggers weten dat dit het oudste beleggingsadvies is dat er bestaat.

Doe er je voordeel mee. En blijf van de marshmellows af.