Koersen stijgen, winsten dalen.

Koersen stijgen zelfs als winsten dalen, kan dat?

Door: André Brouwers

Het klinkt tegenstrijdig dat aandelenkoersen kunnen stijgen wanneer de winsten van bedrijven dalen. Aandelenkoersen verdisconteren de verwachtingen van de toekomst en niet per se de actualiteit. Beleggers kunnen door actuele cijfers heen kijken en alweer bezig zijn met de hoop of verwachting dat het op termijn beter wordt. De vraag is echter of dat dit kwartaal ook gaat gebeuren.

De relatie tussen aandelenkoersen en winsten van bedrijven is op langere termijn zeer sterk. Op korte termijn kunnen er echter (flinke) afwijkingen ontstaan. In onderstaande grafiek wordt de relatie tussen beide goed weergegeven. Met uitzondering van een aantal forse afwijkingen bij crisissituaties zoals Covid en de kredietcrisis volgen de koersen de winsten.

column andre 1

In het aanstaande cijferseizoen verwacht de markt dat de resultaten wel eens minder kunnen zijn en dat de verwachtingen van de bedrijven omlaag worden geschroefd. Uitdagende marktomstandigheden zal een veel gebruikte term van CEO’s zijn in de komende weken. Toch kan het zijn dat mindere bedrijfsresultaten in de komende maanden gepaard gaan met stijgende koersen.

column andre 2

Het gebeurt namelijk wel vaker, zo blijkt uit bovenstaande grafiek dat winsten onder druk staan en aandelen toch stijgen. Belangrijk daarbij is het feit dat het ook om de verwachtingen gaat en vaak niet om de actuele feiten die zeggen immers iets over de recente geschiedenis, maar niet over de toekomst.

In onderstaande grafiek is te zien dat aandelenkoersen van grote bedrijven uit de S&P 500 bodemen zo’n 3-6 maanden voordat de verwachtingen van analisten naar boven worden bijgesteld. Beleggers moeten dus anticiperen en niet blijven hangen in de actualiteit, dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het bepalen van een visie is altijd lastig maar noodzakelijk om in de toekomst te kunnen profiteren. Voor beleggers is het nu zaak om voorbereid te zijn op onverwachte mededelingen bij de individuele bedrijven. Het cijferseizoen barst los en dat kan voor volatiliteit zorgen.  

column andre 3

André Brouwers is oprichter van het Beleggingsinstituut en is tevens hedgefund manager van Brouwers Capital. Hij heeft 35 jaar internationale ervaring op financiële markten en is onder andere 5-voudig winnaar van het Nederlandse beleggersdebat.