Help, mijn man gaat beleggen!

Ik ben amper een minuut thuis in ons appartement, en hij steekt meteen van wal. “Ik heb enorm veel gelezen dit weekend, en ik heb een plan. Ik denk dat we nog meer aandelen aan onze portefeuille moeten toevoegen! We hebben nu insurance, financials, construction maar laten we ook gaan voor consumer goods en wellicht tech?”

Ik zucht, onhoorbaar, want ik wil zijn enthousiasme niet temperen. We zijn twee jaar samen en mijn soon to be husband is een enorm slimme, ambitieuze (en lieve) man. Erg succesvol in het bedrijfsleven, en hij heeft zelfs economie gestudeerd. Maar los van ‘wat dingen voor mijn pensioen’ heeft hij nog nooit een voet in de wereld van beleggen gezet.

Een non-traditionele relatie hebben we, op dat vlak. Ik beleg al enkele jaren. Door schade en schande (en heel veel gesprekken met beleggingsexperts) heb ik veel rust rondom mijn beleggingen. Niks spannends. Elke maand braaf in breed gespreide fondsen voor de lange termijn.

Nee, dan mijn partner. Hij is sinds eind 2022 bekeerd tot het beleggings-geloof. 

“Maar Puck, het is dus zo dat als we beleggen, lange termijn en breed gespreid, we daar gemiddeld 7% rendement per jaar op kunnen behalen? Dat betekent dus dat we ons vermogen kunnen verdubbelen in 10 jaar tijd?”

Ja. Ja, dat kan. Het kan ook niet. Want ook jij weet: resultaten in het verleden bieden geen enkele garantie. Maar ik ben stoïcijns als het aankomt op mijn beleggingen. Ik kijk naar historische data, leer van de experts, en ga stug door. Ongeacht wat de economie doet.

Ik snap zijn enthousiasme, en zijn fear of missing out. Vele gesprekken voeren we. Er zijn op de beurs wereldwijd zo’n 40.000 bedrijven waar je in kan beleggen. Nog daargelaten alle ETF’s, fondsen, en ander soort beleggingen zoals vastgoed, goud, crypto, crowdfunding en duiven (ja, echt, er zijn mensen die beleggen in duiven!). Al die producten samen vormen een gigantische hooiberg. Daar ga je als particuliere belegger niet snel 5 spelden in vinden. Veel slimmer is om grote plukken van de hooiberg te kopen. Bijvoorbeeld door te beleggen in fondsen of ETF’s. Hij weet het wel, maar het is als een kind die ontdekt dat er een snoepwinkel om de hoek zit: je wil toch het liefste alles proberen! Om na enkele bezoekjes misselijk thuis te komen en te denken: ‘voor mij enkel 2 dropjes.’

Over Puck: in 2018 begon ik met beleggen. Gefrustreerd over het feit dat er geen enkel platform bestond die mij als vrouw kon uitleggen wat beleggen was, op een manier die ik zou begrijpen en die mij zou aanspreken, ben ik zelf een financieel platform voor vrouwen gestart: elfin. Bij elfin helpen we inmiddels meer dan 6000 vrouwen op weg naar financiële onafhankelijkheid en hosten we maandelijkse workshops en masterclasses met financieel experts rondom beleggen, inkomen en pensioen.