Fractioneel beleggen

We komen nog even terug op het onderwerp van vorige keer: dure aandelen.

Voor een aandeel Adyen, zeiden we toen, betaal je € 1.350 per stuk. Ook voor LVMH, de Franse fabrikant van luxegoederen (bijna € 800), of de Nederlandse chipsbouwer ASML (bijna € 600) moet je diepe zakken hebben. Is daar nou niks aan te doen?

Jawel. Bij Easybroker kan je handelen in stukjes aandelen. Fractioneel beleggen noemen we dat.

Hoe werkt het?

Stel, je vindt Adyen een mooi bedrijf, maar € 1.300 voor een aandeel vind je wat veel van het goede. Een half aandeel, dat zou dan wel weel mooi zijn. Dat kan bij Easybroker. Nou ja, niet precies een half aandeel, maar we komen een heel eind. Kijk maar even mee:

Als je een order plaatst, klik je ‘EUR’ aan, in plaats van ‘Shares’. Bij ‘quantity’ vul je het bedrag in dat je wilt uitgeven, in dit geval € 650. We hebben al uitgerekend dat je dan niet iets minder dan een half aandeel krijgt (0,4803, om precies te zijn).

Niet vergeten om een limiet bij je order op te geven. Meer dan € 650 (plus transactiekosten) brengen we je niet in rekening, maar zonder limiet krijg je misschien minder aandeel dan je hoopte.

Met fractioneel beleggen komt ook het duurste aandeel in Europa binnen bereik. Dat is van de chocolademakers van Lindt. Op de Zwitserse beurs staan de aandelen Lindt & Sprüngli genoteerd voor bijna 100.000 Zwitserse frank – ongeveer hetzelfde als in euro’s!

Kopje koffie erbij?