Beurswijsheid van de maand

If stock market experts were so expert, they would be buying stock, not selling advice

Bij Easybroker geven we geen advies. Je kan via ons beleggen, maar waarin: dat moet je zelf uitzoeken. Daarvoor kan je te rade gaan bij mensen die er meer van weten dan jij: beurs- of beleggingsexperts. Je kan je, heel gemeen, afvragen: als die het zo goed weten, waarom zijn ze dan zelf geen miljonair?

Die vraag werd ooit treffend verwoord door een Amerikaanse minister van Defensie: als je er echt verstand van hebt, kan je beter aandelen kopen dan advies verkopen. 

Dat is ook de conclusie van de auteurs van het onlangs verschenen boek “Invested: How Three Centuries of Stock Market Advice Reshaped Our Money, Markets, and Mind.” De schrijvers hebben zo ongeveer alle boeken over beleggen van de laatste 300 jaar (!) bestudeerd en kwamen tot de conclusie dat beleggingsadvies in die tijd niet zo veel is veranderd. 

Het advies dat alle beleggingsgoeroes uitdelen, lijkt zelfs opmerkelijk veel op elkaar: zoek naar waarde, betaal niet te veel aan commissies, handel niet te veel en val niet voor sterke verhalen.

Met andere woorden: gewoon gezond verstand.

Wie snel rijk wil worden met beleggen kan beter een bestseller schrijven waarin je anderen vertelt wat ze moeten doen, concluderen zij met een vette knipoog.

Wat moet je nou met deze wijsheid?

Er is echt veel nuttig beleggingsadvies. Zeker als je net begint, zijn er heel veel mensen die je kunnen helpen om geen domme fouten te maken. Maar mensen die claimen dat ze de wijsheid in pacht hebben? Of die vanuit hun zwembad of Ferrari vertellen dat jij net zo rijk kan worden als zij? Daar zouden we toch voor uitkijken. 

Maar dat is geen beleggingsadvies, want daar doen we bij Easybroker niet aan ;).