Beurswijsheid van de maand

“You get recessions, you will have stock market declines. If you don't understand that's going to happen, then you're not ready and you won't do well in the markets.”

Een verstandige waarschuwing, zeker in deze tijden. Staan we aan het begin van een nieuwe bankencrisis? Wie zal het zeggen. Wij in ieder geval niet maar wat we je willen meegeven, is dat koersen niet alleen maar omhoog gaan. Recessies, oorlogen of andere ellende zoals een nieuwe coronacrisis: het kan allemaal gebeuren en dan dalen beurskoersen met soms tientallen procenten. En jouw vermogen dus ook. Daar moet je mee leren leven.

De wijsheid komt van Peter Lynch, een man die zo succesvol was als fondsmanager dat hij al op 46-jarige leeftijd met pensioen kon, om de rest van zijn leven te besteden aan het doneren van al zijn geld aan goede doelen. (Daar is hij, 30 jaar later, nog steeds niet klaar mee.)

Wat hij bedoelde te zeggen, is dat je niet alleen maar gelijk kunt hebben. Soms zit het tegen. Maar als je een goede beleggingsstrategie hebt en daaraan vasthoudt, komt het op lange termijn goed.

O en: een koersdaling moet je over je heen laten komen, want je kan ‘m toch niet zien aankomen, zegt hij: “Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in the corrections themselves.”