Bestensorder of limietorder?

Als je aandelen wilt kopen of verkopen, kan je dat op twee manieren doen. Je kan een bestensorder (market) opgeven, of een limietorder (limit). Wat is het verschil? En wat kan je het beste doen? We leggen het uit.

Wat is een bestensorder?

Als je een bestensorder opgeeft, wordt je order uitgevoerd voor de beste prijs die op dat moment verkrijgbaar is. In ons voorbeeld: als je aandelen Philips wilt kopen, betaal je € 15,778 en als je wilt verkopen, krijg je € 15,774 voor je aandelen.

Afbeelding2

Het voordeel van een bestensorder is dat je altijd zeker weet dat je order wordt uitgevoerd. Misschien verandert de prijs net op het moment dat jij je opdracht instuurt, maar dat scheelt je hooguit een paar tienden van centen per aandeel – dat is verwaarloosbaar.

Wat is een limietorder?

Maar dat nadeel, dat je niet precies weet tegen welke prijs je order wordt uitgevoerd, wordt groter bij aandelen waarin niet zo veel wordt gehandeld. Stel dat je 1.000 aandelen Ajax wilt kopen.

Afbeelding1

In dit plaatje zien we dat iemand 446 aandelen Ajax wil verkopen voor 11,30. Maar jij wil er 1.000. Wat betaal je dan voor die andere 554? Dat is niet helemaal duidelijk. Misschien €11,35, maar het kan ook (veel) meer zijn.

Om nu te voorkomen dat je te veel betaalt, kan je een limietorder inleggen, voor bijvoorbeeld € 11,30. Je order wordt dan niet in een keer uitgevoerd, maar je weet ook zeker dat je niet meer betaalt dan de maximumprijs die je hebt opgegeven.

Een nadeel is wel dat je order misschien helemaal niet wordt uitgevoerd. Dat is de afweging die iedere belegger voor zichzelf moet maken.