Beleggen als zzp’er: liever zakelijk of privé?

Je hebt een eenmanszaak en je zit met een zak geld waar je nu geen doel voor hebt. Dan is beleggen een aantrekkelijke optie. Zo heeft de zak geld toch een praktisch nut en wanneer het nodig is, heb je de centen zo weer terug. De vraag is alleen: moet je het privé of zakelijk beleggen? 

Heel kort door de bocht: dat hangt af van je situatie, dus laten we een paar voorbeelden schetsen. Om te beginnen kan je privé beleggen. Je belegt dan niet vanuit je onderneming, maar onder je eigen naam. Het vermogen dat je inlegt wordt belast in box 3 van de inkomstenbelasting. In andere woorden: tot een bedrag van € 57.000 betaal je geen belasting. Verder belast de Belastingdienst je belegde vermogen op basis van een door henzelf bepaald rendement. Dus niet het rendement wat je werkelijk maakt! 

Precies dat laatste werkt anders wanneer je zakelijk belegt. De hoeveelheid belasting die je betaalt, is gebaseerd op je werkelijke rendement, niet wat de glazen bol van de Belastingdienst voorspelt. Bovendien houd je het overtollige vermogen binnen je bedrijf. Het lijkt dus alsof er alleen maar voordelen aan zitten, maar dat is niet per se zo. 

Stel, je hebt een eenmanszaak en je kiest ervoor om te beleggen op een zakelijke rekening, dan wordt je werkelijke rendement belast in box 1, omdat het wordt gezien als winst of verlies van je bedrijf. Over het rendement betaal je 36,93% belasting bij een belastbaar inkomen tot € 73.031. Zit je daarboven, dan betaal je 49,50% belasting.  

Dus wat is nou het beste voor jouw situatie? Beleg je een groot vermogen of verwacht je een laag rendement, dan is het in veel gevallen voordeliger om zakelijk te beleggen. Echter, beleg je juist met een klein vermogen of voorzie je een hoog rendement, dan is privé beleggen wellicht wat voor jou. In alle gevallen zal het afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie, dus informeer jezelf goed voordat je de keuze maakt. En heb je de keuze gemaakt, dan kan je bij Easybroker terecht voor zowel een privé- als een zakelijke rekening.