Welke soorten orders zijn er?

Via het handelsplatform is het mogelijk om meer dan 50 verschillende soorten orders in te leggen. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende orders zie je hieronder.

Dagorder (DAY)

Een dagorder is een order die automatisch vervalt aan het einde van de handelsdag als deze niet wordt uitgevoerd. Een dagorder kan een order zijn om een ​​effect te kopen of verkopen, maar de duur ervan is beperkt tot de rest van die handelsdag. Geef je de dagorder na sluiting van de beurs op of op een dag waarop geen handel plaatsvindt, dan geldt de order voor de eerstvolgende handelsdag.

Doorlopend order (GTC)

Een doorlopend order blijft werken totdat de order is uitgevoerd of wordt geannuleerd.

Doorlopende orders worden over het algemeen automatisch geannuleerd onder de volgende voorwaarden:

  • Als een corporate action op een effect resulteert in een aandelensplitsing, ruil voor aandelen of distributie van aandelen.
  • Als het bedrijf een dividend uitkeert van meer dan 3% van de slotkoers van de vorige dag.
  • Als je gedurende 90 dagen niet inlogt op je rekening.
  • Aan het einde van het kalenderkwartaal dat volgt op het lopende kwartaal. Als de laatste dag een niet-handelsdag is, vindt de annulering plaats aan het einde van de laatste handelsdag van dat kwartaal.
  • Orders die worden gewijzigd, krijgen een nieuwe "Auto-Expire"-datum toegewezen die overeenkomt met het einde van het kalenderkwartaal dat volgt op het huidige kwartaal.

Limietorder (LMT)

Een limietorder is een order om tegen een bepaalde prijs (of beter) te kopen of te verkopen. De limietorder zorgt ervoor dat als de order wordt uitgevoerd, deze niet wordt uitgevoerd tegen een prijs die minder gunstig is dan de limietprijs, maar het garandeert geen uitvoering.

Marktorder (MKT)

Een marktorder is een order om te kopen of te verkopen tegen de marktprijs. Een marktorder kan de kans op een uitvoering en de uitvoeringssnelheid vergroten, maar in tegenstelling tot de limietorder biedt een marktorder geen prijsbescherming en kan het worden uitgevoerd tegen een prijs die veel lager/hoger is dan de weergegeven prijs. Daarom raden wij je sterk aan om zorgvuldig om te gaan met deze ordervorm.

Stoploss order (STP)

Een stoploss order is een instructie om een market ​​koop- of verkooporder op de markt in te dienen wanneer de door de gebruiker ingestelde stop-triggerprijs wordt bereikt. Een stoporder garandeert geen specifieke uitvoeringsprijs en kan aanzienlijk afwijken van de stopprijs.

Een verkoopstoporder wordt doorgaans gebruikt om een ​​verlies te beperken of een winst op een longpositie te beschermen. Een koopstoporder wordt gebruikt om een ​​verlies te beperken of een winst te helpen beschermen bij een shortpositie.

Stoplimiet order (STP LMT)

Een stoplimiet order is een instructie om een limiet ​​koop- of verkooporder op de markt in te dienen wanneer de door de gebruiker ingestelde stop-triggerprijs wordt bereikt. De order heeft twee basiscomponenten: de stopprijs en de limietprijs. Wanneer een transactie heeft plaatsgevonden in de markt tegen de stopprijs, wordt een limietorder verzonden naar de beurs.

Een stoplimiet neemt het prijsrisico weg dat is verbonden aan een stoploss order (waarbij de uitvoeringsprijs niet kan worden gegarandeerd), maar stelt de belegger bloot aan het risico dat de order mogelijk nooit wordt uitgevoerd, zelfs als de stopprijs wordt bereikt. De belegger zou 'de markt' helemaal kunnen missen.