Welke soorten orders zijn er?

Via het handelssysteem is het mogelijk om meer dan 50 verschillende soorten orders in te leggen. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende orders ziet u hieronder.

Dagorder  

Een dagorder is actief tot de order gedurende de handelsdag wordt uitgevoerd dan wel tot het moment dat de betreffende beurs sluit op die dag. Aan het einde van de handelsdag zal de order automatisch vervallen. Geeft u de dagorder na sluiting van de beurs op of op een dag waarop geen handel plaatsvindt, dan geldt de order voor de eerstvolgende handelsdag.

Limietorder 

U geeft een prijs op waartegen u een Order wilt uitvoeren. Uw Order wordt nooit tegen een slechtere prijs uitgevoerd. Indien de prijs die u heeft opgegeven op dat moment niet bereikbaar is, dan wordt uw Order verstuurd naar de beurs waar de meest voordelige uitvoering wordt verwacht. Voor sommige producten kunt u zelf opgeven waar u uw Order in dat geval naar toe wilt sturen. U dient dan het Order type "eigen routering" te selecteren.

Market order 

U geeft deze Order op om tegen iedere mogelijke prijs uw transactie uit te voeren. Dit kan nodig zijn indien u direct uitvoering van uw Order wilt hebben. Zeker in minder liquide producten kunt u echter een slechtere prijs krijgen dan u voorzien had. Hierdoor raden wij u sterk aan om zorgvuldig om te gaan met deze ordervorm.

Stoploss order 

U geeft een Order op die indien een aandeel stijgt of daalt uw verlies moet beperken. Zodra de koers van een aandeel uw "stop loss" niveau heeft bereikt wordt een vooraf gedefinieerde bestens order naar de beurs verstuurd.

Stoplimiet order  

Een stop limiet order is een order met een stopprijs. Op het moment dat de koers de stopprijs raakt of overschrijdt, wordt de order als limietorder naar de beurs verzonden. Voor een kooporder dient de limiet hoger dan de stopprijs te zijn en bij een verkooporder lager dan de stopprijs. In de regel worden orders pas geactiveerd door een op de beurs tot stand gekomen koers.