1. Kennisbank
  2. Informatie over beleggen

Wat is een optie?

Bij beleggen in opties koop je het recht om aandelen te kopen of verkopen voor een bepaalde prijs. Mede door de inzet van hefbomen kun je meer winst maar ook al je geld kwijt raken. Beleggen in opties is daarom niet voor iedereen geschikt.

 

Tips bij beleggen in opties

Doe aan risicospreiding. Dit doe je door niet al je geld in risicovolle beleggingen zoals opties te stoppen. Bij het schrijven van een optie kan je maximale verlies sterk oplopen. Het is daarom ongeschikt voor beleggers die het geld later nodig hebben voor bijvoorbeeld hun pensioen. 

Wat gebeurt er met je geld? 

Bij een aandelenoptie bestaat de onderliggende waarde vaak uit 100 aandelen. De optie kun je kopen en verkopen op de beurs, net als de aandelen zelf. Je bepaalt vooraf voor welke periode de optie geldt en voor welke prijs je de aandelen mag kopen of verkopen. 

Er zijn twee soorten opties: 

1. Met een call-optie mag je aandelen kopen voor een afgesproken prijs 

2. Met een put-optie mag je aandelen verkopen voor een afgesproken prijs 

Als koper betaal je voor de optie een optiepremie. Koop je een call-optie, dan betaal je de optiepremie en krijg je daarvoor het recht 100 aandelen te kopen tegen de vooraf afgesproken prijs. De schrijver ontvangt die optiepremie in ruil voor de verplichting om die aandelen te leveren als de koper zijn optie uitoefent. 

Als je een put-optie koopt, betaal je de optiepremie en krijg je daarvoor het recht 100 aandelen te verkopen tegen de vooraf afgesproken prijs. De schrijver ontvangt die optiepremie in ruil voor de verplichting om die aandelen af te nemen als je de optie uitoefent. 

Wat is het verschil tussen kopen en schrijven van een optie?

De koper van een optie koopt een recht om aandelen te mogen kopen of verkopen. Van dit recht kan de koper ook afzien. De schrijver van een optie gaat een plicht aan om opties te kopen of verkopen. Van deze plicht kan de schrijver niet afzien. Het schrijven van opties is daarom risicovoller.