1. Kennisbank
  2. Informatie over beleggen

Turbo's in Nederland na 1 oktober 2021

De Nederlandse toezichthouder AFM heeft maatregelen aangekondigd voor het verhandelen en noteren van Turbo's.

Deze maatregelen zijn bedoeld om beleggers in Nederland te beschermen door te voorkomen dat professionele marktpartijen, zoals Turbo-uitgevers en liquiditeitsverschaffers, instrumenten met een hefboom hoger dan door de AFM vastgestelde limieten (dezelfde limieten die momenteel gelden voor handel in CFD’s) aanbieden aan particuliere beleggers.

Per 1 oktober 2021 kunnen uitgevende instellingen geen nieuwe Turbo's meer uitgeven met een hefboom boven de maximaal toegestane limiet wanneer deze bedoeld zijn voor Nederlandse beleggers.

Echter, de hefboom van Turbo’s is een dynamische parameter. Een instrument dat vandaag een hefboom heeft die onder het toegestane niveau ligt, kan morgen een hefboom boven die limiet hebben. Omgekeerd kan de hefboom op een bepaald moment boven het toegestane niveau liggen en op een later tijdstip weer onder de limiet niveau vallen.

Om met deze dynamiek om te gaan, vereisen de maatregelen van de AFM dat liquiditeitsverschaffers (en eigenlijk elke professionele marktpartij) geen laatprijzen (verkooporders) afgeven voor instrumenten met een hefboom boven het maximaal toegestane niveau. Indien de hefboom op enig moment tot onder het maximaal toegestane niveau daalt, mogen professionele marktpartijen opnieuw laatprijzen afgeven zolang de hefboom onder de limiet ligt. Op het moment dat de hefboom weer boven de limiet uitkomt zullen professionele marktpartijen opnieuw moeten stoppen met het afgeven van laatprijzen tot de hefboom weer daalt tot onder de limiet.

In theorie kan de situatie ontstaan waarbij de hefboom van een Turbo dichtbij het maximale niveau ligt en vanwege de koersbeweging van de onderliggende waarde deze hefboom steeds kort boven en dan weer onder de limiet beweegt. Als gevolg hiervan kan het voor professionele marktpartijen lastig zijn om in dergelijke situaties continue en op een efficiënte manier bied- en laatprijzen af te geven.

De maximale hefboom die onder de AFM-maatregelen is toegestaan is afhankelijk van het type onderliggende waarde en/of de onderliggende waarde zelf. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de maximale hefboom.

 

Soort onderliggende waarde

Onderliggende waarde

Maximale hefboom

Valuta

USD, EUR, JPY, GBP, CAD, CHF

30

Valuta

Overige

20

Index

FTSE 100, CAC 40, DAX30, DJIA, S&P 500, Nasdaq,
Nasdaq 100, Nikkei 225, ASX 200, EURO STOXX 50

20

Index

Overige

10

Commodity

Goud

20

Commodity

Overige

10

Crypto Currency

Alle

2

Share

Alle

5

Overige (niet hierboven vermeldt)

5