Winst pakken of verlies nemen met Profit Takers en Stop Loss orders

Een tijdje geleden hebben we je het verschil uitgelegd tussen een bestensorder en een limietorder. Maar er zijn meer manieren om een order te plaatsen bij Easybroker. Vandaag: de stop loss order en de profit taker.

De namen zeggen het al: deze twee orders zijn een manier om je verlies te beperken of je winst te pakken. Laten we leuk beginnen: de profit taker.

Stel, je koopt aandelen Randstad (Geen beleggingsadvies! We roepen maar wat.) voor € 59 per stuk. Dat is wat ze nu ongeveer noteren. Waarom zou je dat doen? Omdat je denkt dat de koers van Randstad verder gaat stijgen.

Maar de bomen groeien niet in tot de hemel en de koers van Randstad stijgt ook niet tot in het oneindige. Misschien denk je: nou, bij € 70 vind ik het wel mooi geweest. Dan stap ik weer uit (dat is handelarenpraat voor: dan verkoop ik mijn aandelen). Dan kan je dus iedere dag kijken of Randstad al in de buurt van de € 70 staat en of je al iets moet doen. Maar je kan ook een profit taker order opgeven. Dan zeg je eigenlijk tegen ons: houden jullie de boel maar in de gaten, en zodra Randstad op € 70 staat, mag je alles verkopen.

Een stop loss order doet eigenlijk hetzelfde, maar dan andersom. Misschien ben je helemaal niet zo’n goede belegger en daalt de koers van Randstad. Een beetje verlies kan je wel hebben, maar het moet natuurlijk niet te gek worden. Dan leg je een stop loss order in op bijvoorbeeld € 55. (Nog steeds geen beleggingsadvies!) Zakt de koers onder de € 55, verkoopt Easybroker je aandelen voor dat bedrag. Je beperkt je verlies tot ongeveer € 4 per aandeel.

Een Profit Taker en een Stop Loss order hebben in principe een oneindige looptijd: de opdracht blijft staan tot het koersniveau wordt bereikt, of jij de opdracht intrekt. Dat kan op ieder gewenst moment.