Waarom heeft een aandeel twee prijzen?

Het is nog veel erger: een aandeel heeft eigenlijk drie prijzen. Dat leggen we uit.

Als je aandelen wilt kopen of verkopen, wil je natuurlijk eerst weten wat de prijs wordt die je ervoor krijgt. Die prijs verandert natuurlijk gedurende de dag, en hangt ook af van of je een aandeel wilt kopen of verkopen.

We geven een voorbeeld met het aandeel Ajax.

Afbeelding1

Je ziet hier drie prijzen staan: € 11,45 en dan “Ask 11.30” en “Bid 11.10” Wat betekenen die verschillende prijzen?

€ 11,45 is de laatste prijs waartegen een plukje aandelen Ajax is verhandeld. Dat is leuk om te weten, maar het zegt niet zo veel over de prijs die je krijgt als je nu besluit aandelen te kopen of te verkopen. Daarvoor moet je kijken naar de ‘Ask’ en ‘Bid’ prijzen. In goed Nederlands heet dat de laatprijs en de biedprijs.

Op dit moment zijn er mensen die aandelen Ajax willen kopen maar die daar maximaal € 11,10 voor willen betalen. We zeggen dat de biedprijs € 11,10 is (want zij bieden € 11,10 per aandeel).

Andere mensen hebben aandelen Ajax die ze graag willen verkopen, maar daar willen ze een minimumbedrag voor hebben. Dat noemen we de laatprijs. In dit voorbeeld is dat € 11,30. Beleggers willen hun aandelen wel verkopen, maar niet voor minder dan € 11,30 per stuk.

Wat betekent dit voor jou?

Als je aandelen Ajax wilt kopen, zal je daar nu € 11,30 voor moeten betalen, maar als je diezelfde aandelen wilt verkopen, krijg je daar maximaal € 11,10 voor.

Het verschil tussen die biedprijs en de laatprijs (20 cent in dit geval) noemen we de spread.

Goed om te weten: in de meeste gevallen is de spread veel kleiner dan 20 cent. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aandeel Philips:

Afbeelding2

Het verschil tussen die biedprijs en de laatprijs is vier honderdste cent. Dat is verwaarloosbaar klein.

Terug naar de vraag: waarom heeft een aandeel twee prijzen (of zelfs drie)? Antwoord: omdat het afhangt van wat je ermee wil. Wil je aandelen kopen of verkopen, of ben je geïnteresseerd in de laatste prijs? Bij aandelen waar niet zo veel in wordt gehandeld, zoals Ajax, kan daar nog wel eens verschil zitten. Maar hoe meer handel, hoe kleiner die verschillen worden, tot ze verdwijnen achter de komma.