Het nadeel van spreiden: kosten

In een vorige blog schreven we over ‘dollar cost averaging’. Er zit een nadeel aan die verder verstandige strategie.

Als je aandelen koopt, betaal je provisiekosten. Bij Easybroker is dat minimaal € 3 per order. Dat lijkt niet veel, en als je voor duizenden euro’s aandelen koopt is het dat ook niet (al wordt het dan wel iets meer). Maar als je met kleine bedragen belegt, tikt het wel aan.

Stel dat je, geïnspireerd door onze blog post van eerder, besluit om iedere maand € 50 in te leggen op je rekening bij Easybroker en daar een ETF voor te kopen. Doe je dat een jaar lang trouw, heb je 12 keer dat ETF gekocht en ben je vreselijk goed aan het dollar cost averagen, maar heb je ook twaalf aankooporders gedaan, en dus twaalf keer € 3 betaald. Dat is € 36, bijna een hele maand inleg.

Niet alleen dat, maar met kleine bedragen vreet provisie ook aan je rendement. Stel je koopt één aandeel Heineken. Kost je momenteel bijna precies € 100. Plus € 3 provisie. Als je het aandeel weer wilt verkopen, moet je dat bedrag nogmaals betalen. Dat betekent dus dat Heineken moet stijgen naar € 106 om überhaupt je kosten goed te maken. Pas daarboven ga je geld verdienen.

Je kan dit oplossen door kleine bedragen te bundelen tot een wat groter bedrag. Je legt dan nog steeds trouw iedere maand € 50 in op je rekening, maar in plaats van iedere maand een aankoop te doen, doe je dat een keer per drie of vier maanden. Daarmee spreid je nog steeds je aankopen, maar loop je niet meer leeg op de provisie.