Help, mijn man is belegger!

De put wordt gedempt als het kalf verdronken is

Enkele weken geleden werd er ingebroken bij ons thuis. We wonen in een Pippi Langkous buurt in Zwitserland - kneuterig, veilig, gemoedelijk. Tot die ene dag. Ik kwam terug van een rondje hardlopen en in de tussentijd hadden dieven (of een dief) veel (emotioneel) waardevolle spullen meegenomen. Twee dagen later hingen er in ons kleine appartement twee camera’s, stond er een zware zwarte kluis en hadden we een extra slot op de deur.

Tja, iets met ‘de put dempen als het kalf verdronken is’. 

Een week later belandden we in een ander pech moment: de Zwitserse bank Credit Suisse dreigde om te vallen.

Ik beleg al enkele jaren, op een hele saaie manier. Fondsen en ETF’s. Ik heb ooit de illusie gehad snel veel rendement te maken met het aankopen van wat aandelen. Achteraf gezien is dat natuurlijk gedoemd om te mislukken: ik, als particuliere belegger, heb niet de middelen en kennis om bedrijven echt goed te analyseren en in te schatten wat er gaat gebeuren. Dit is al lastig voor institutionele beleggers en hedge fondsen, laat staan voor mij. Door schade en schande werd ik wijzer en besloot ik dat ik geen gokjes meer ga wagen met mijn geld. Ik ga niet meer zoeken naar de speld in de hooiberg, maar ik koop de gehele hooiberg.

Dan mijn man. Hij is recent begonnen met beleggen, enthousiast gemaakt door mij. Hij investeerde met name in fondsen. Fondsen met een zeer brede spreiding en laag risico profiel. Gevalletje: geen snelle knaken, maar ook geen dikke tranen. Streven naar een steady 4-5% rendement, met een lage volatiliteit.

Maar dat was hem te saai. Hij wilde ook wat losse aandelen. En waarom niet wat Credit Suisse aandelen? De bank waar hij bankiert en de bank van nationale trots. Ze stonden zo laag (2,80 Zwitserse Frank op moment van aankoop), het laagste punt in jaren. Het was een gezonde en betrouwbare bank, dit kon maar één ding betekenen: die koers gaat omhoog.

We weten inmiddels allemaal wat er gebeurde met Credit Suisse. Zijn aandelen zijn per stuk nog maar 0,76 Zwitserse Frank waard. In één weekend verdampte veel geld.

“Dit is niks voor mij, ik ga alleen nog maar in fondsen beleggen! Wat stom van mij om ‘snel flinke rendementen’ te willen maken”, jammerde hij beduusd. 

Verstandig beleggen nadat je veel geld bent verloren met gokken op de beurs, is als camera’s plaatsen in huis nadat dieven de buit al hebben gestolen: te laat, the damage is done. In het geval van beleggen wil je natuurlijk de komende jaren, ook na een misser, positief rendement behalen. Gelukkig kun je bij beleggen leren van gemaakte fouten. En jij kan leren van mijn gemaakte fouten: laat je niet gek maken door hebberigheid en de illusie snel geld te verdienen op de beurs. Sommige zeer ervaren beleggers lukt het, en dan nog is het vaak geluk. Onthoud dat de pijn van geld verliezen vele malen groter is dan de pijn van misgelopen rendement. Beleg verstandig, en spreid, houd de kosten laag en heb geduld! 

Over Puck: in 2018 begon ik met beleggen. Gefrustreerd over het feit dat er geen enkel platform bestond die mij als vrouw kon uitleggen wat beleggen was, op een manier die ik zou begrijpen en die mij zou aanspreken, ben ik zelf in 2019 een financieel platform voor vrouwen gestart: Elfin. Bij Elfin helpen we inmiddels meer dan 6100 vrouwen op weg naar financiële onafhankelijkheid en hosten we maandelijkse workshops en masterclasses met financieel experts rondom beleggen, inkomen en pensioen.