Easybroker en de toekomst van Crypto Assets

Easybroker is van oorsprong een traditionele broker voor klanten die zelf beleggen in beursgenoteerde financiële instrumenten. Sinds enige jaren maken Crypto Assets een opmars en wordt er veel over gepraat. Met name de belangrijke Crypto’s die een Asset vertegenwoordigen lijken bestaansrecht te vertegenwoordigen, waaronder bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum en Ripple’s XRP.

Door de recente turbulentie in met name 2 stablecoins lijkt het algehele vertrouwen in Crypto’s een deuk te hebben opgelopen. Stablecoins zouden een koers van een gepaarde "echte" munt 1 op 1 moeten volgen. Gebleken is dat dit niet zomaar door een algoritme gegarandeerd kan worden. De TerraUSD (UST) verloor 95% van zijn marktkapitalisatie. De UST gebruikte een andere Crypto als onderpand, namelijk de LUNA. Men vertouwde erop dat het algoritme achter UST en LUNA de UST steeds op 1 Dollar zou stabiliseren met een algoritme.

Het brengt herinneringen terug aan de crash van het Britse pond uit de Euro basket (Exchange Rate Mechanism) in 1992. Veel Europese banken arbitreerden driftig tussen de rente en de koers van de Britse pond. Onder leiding van George Soros werd de koers van de pond aangevallen, simpelweg omdat de Britse rentevoet te laag en de inflatie te hoog was. Een onbalans die zelfs de centrale banken niet konden onderhouden en die door haaien gevonden werd.

Terug naar onze tijd, de UST koersval dwong LUNA, zelf een ‘floating’ crypto, tot het dumpen van haar Bitcoin reserves en zodoende had dit algoritme een enorm effect op alle crypto koersen. Vervolgens zakte het vertrouwen in crypto currencies, zodat je dit ook in lijn kan zien met een ‘run on the bank’ of wel een ‘run on the stablecoin’. Stablecoins als Tether lijken in ieder geval een gedegen onderpand aan te houden maar ook dit is een vorm van hefbomen, als het niet 1 op 1 is. In Europa bestaat de EuroB, een stablecoin die 100% onderpand heeft in Euro’s. Daardoor kan deze koers niet of nauwelijks afwijken van pariteit.

Al deze events zorgen ervoor dat centrale banken meer en meer toezicht gaan eisen op de Cryptocurrencies die een hoge marktkapitalisatie vertegenwoordigen. Daarbij is de verwachting dat er meer en meer stabilisatie komt in deze markt. Het interessante van een Crypto asset is de relatieve schaarste: het aantal Bitcoins is eindig. Dit in tegenstelling tot ons traditionele geld, waarvan de hoeveelheid opgeblazen wordt door aspecten waaronder krediet . Kleine Initial Crypto Offerings moet men eerder zien als crowdfunding waarvan de waarde van de ICO een soort aandelenkoers is met een ‘markt’ notering.

Omdat het toezicht op Crypto Assets steeds beter gaat worden, is Easybroker plannen aan het ontwikkelen om services via een multi-asset platform (gemengde beleggingen via traditionele producten en crypto’s) aan te bieden op een voor de klant eenvoudige manier. We gaan dit doen met betrouwbare partners uit de Crypto wereld om time-to-market kort te houden, expertises uit te kunnen wisselen en te blijven voldoen aan de regels van de toezichthouders AFM en DNB.