Wat is een CFD?

Een CFD ofwel een Contract For Difference is een financieel product waarmee geprofiteerd kan worden van een koersstijging of-daling.

Wat is een CFD?

Een Contract For Difference (CFD) is een financieel product waarmee geprofiteerd kan worden van een koersstijging of-daling. Het is eigenlijk een contract tussen een koper en verkoper. Het waardeverschil (van bijvoorbeeld een aandeel of ETF) wordt verrekend vanaf het moment van overeenkomst. Bij het aankopen van een CFD wordt de koper geen eigenaar van het onderliggende aandeel.

De afrekening van de winst of het verlies vindt plaats nadat de positie is gesloten. Bij het aangaan van een positie vindt dus geen betaling plaats. Met CFD’s kunt u inspelen op zowel een koersstijging (long) als een koersdaling (short) van een aandeel of een ETF.

CFD’s zijn beschikbaar voor allerlei verschillende onderliggende waarden. Via EasyBroker kunt u in CFD’s handelen met een aandeel, ETF of index als onderliggende waarde. Een CFD vertegenwoordigt altijd één keer de onderliggende waarde. Ter verduidelijking: één CFD van het aandeel Facebook vertegenwoordigt nu een waarde ongeveer $181, één CFD van de ETF SPY vertegenwoordigt nu een waarde ongeveer $272.

Handelen in CFD’s?

EasyBroker biedt een groot aantal verschillende financiële instrumenten aan waarin u wereldwijd kunt handelen. Zo kunt u onder andere in Europese, Amerikaanse, Engelse en Australische CFD’s beleggen op zowel indices als aandelen. U handelt CFD’s tegen zeer scherpe tarieven, lage financieringskosten en zonder spread markup.De CFD’s die worden aangeboden bij EasyBroker zijn onder andere beschikbaar op alle aandelen van de AEX, AMX, BEL20, DAX, CAC40, Dow Jones en S&P 500. Daarnaast biedt EasyBroker ook CFD’s aan op indices, waarmee u eenvoudig kunt inspelen op een koersstijging of daling. De spreads van CFD’s zijn gelijk aan de spread van het onderliggende aandeel, waardoor zonder markup wordt gewerkt.

Beschermende maatregelen CFD’s

Om particuliere beleggers beter te beschermen voerde de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) per 1 augustus 2018 nieuwe maatregelen in voor CFD’s. Deze maatregelen zijn van toepassing op particuliere beleggers. De ESMA wilt beleggers beschermen tegen de complexiteit en gebrek aan transparantie bij bepaalde CFD’s. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder besproken.

Uw inleg is uw maximale verlies bij CFD’s
De eerste twee maatregelen dienen ervoor te zorgen dat de financiële risico’s bij CFD’s voor beleggers worden beperkt. Deze bescherming wordt gerealiseerd doordat de marginverrekening en financiering van CFD’s afzonderlijk van andere producten wordt verricht op uw effectenrekening. CFD-posities worden geliquideerd zodra u 50% of meer verlies lijdt op het totale, voor CFD’s bestemde kapitaal. Bovendien kunt u nooit meer verliezen dan het kapitaal dat u voor CFD’s heeft bestemd. De financiële risico’s bij CFD’s worden hiermee beperkt.

Minimale initiële margin & verlaagde hefboomlimieten
De ESMA heeft minimale initiële marginvereisten vastgesteld, bijvoorbeeld 20% voor aandelen CFD’s en 5% voor CFD’s op grote indices. Zo is het vanaf 1 augustus 2018 niet meer mogelijk om met grotere hefbomen te handelen dan 30:1. Brokers die CFD’s aanbieden met hefbomen hoger dan 30:1 zullen deze producten moeten schrappen uit hun aanbod voor particuliere beleggers. De ESMA hanteert de volgende maximale hefboomlimieten voor CFD’s op basis van de volatiliteit van de onderliggende waarde:

30:1 voor grote valutaparen;
20:1 voor kleinere valutaparen, goud en grote indices;
10:1 voor grondstoffen anders dan goud en kleinere aandelenindices;
5:1 voor individuele aandelen en andere gerelateerde waarden;
2:1 voor cryptocurrencies;

EasyBroker kan ervoor kiezen om marginvereisten boven het vastgestelde minimum van de ESMA te hanteren. Op het moment dat EasyBroker het risico van een CFD hoger inschat, kunnen zij de marginvereisten verhogen en daarmee de hefboom van de CFD verlagen. In de praktijk komt het vaak voor dat de marginvereisten bij EasyBroker hoger zijn dan het minimum van de ESMA. Om de hefboom na te gaan, kunt u de transactiewaarde delen door de ingehouden margin. Meer informatie over het controleren van de marginvereisten bij het aangaan van een positie kunt u vinden in de volgende weblink: Check Margin Impact

Gescheiden liquidaties voor CFD’s
Vanaf 1 augustus 2018 zal de marginberekening en financiering van CFD’s afzonderlijk plaatsvinden van andere producten op uw EasyBroker rekening. Dit zal automatisch gebeuren. Wanneer u niet meer kunt voldoen aan uw marginvereisten op de CFD-rekening, wordt uw CFD-positie automatisch gesloten. Posities in CFD’s worden dus binnen uw effectenrekening gescheiden van andere producten.

Stel, u kunt niet meer voldoen aan de marginvereisten van uw CFD-posities, dan zullen er geen andere posities dan CFD’s worden geliquideerd. Ook zullen er geen contanten worden overgeboekt van andere rekeningsegmenten om daarmee weer aan uw marginvereisten voor CFD’s te kunnen voldoen. De CFD-posities zelf zullen wel geliquideerd worden. Hierdoor kunt u niet meer verliezen dan uw inleg.

Daarnaast kunnen uw CFD-posities wel geliquideerd worden als gevolg van een margintekort op een ander segment van uw rekening. Ook kunnen cashgelden op de CFD-rekening worden gebruikt om een tekort op een ander segment van uw rekening te dekken.

CFD-rente
Door de nieuwe beschermende maatregelen is het niet mogelijk meer te verliezen dan de inleg bij het aangaan van een CFD-positie. Hiermee komt het risico op eventueel grotere verliezen voor rekening van de broker.  Als gevolg hiervan wordt het huidige rentetarief voor openstaande CFD-posities verhoogd met 1%. Daarnaast kunnen grote posities worden onderworpen aan bijkomende marginvereisten. Vanaf 1 augustus 2018 zullen de rentetarieven voor CFD’s worden verhoogt naar de Benchmark +/- 5%.

Resultaatverrekening met cashsaldo
Voorheen werd uw winst of verlies op een CFD-positie dagelijks verrekend met uw cashsaldo. Vanaf 23 juli 2018 wordt dit niet meer dagelijks verrekend, maar zal uw ongerealiseerde winst of verlies pas worden verrekend met uw cashsaldo wanneer de positie wordt gesloten. Als u nu meerdere dagen een CFD-positie aanhoudt, zult u merken dat het resultaat van uw CFD-positie niet dagelijks, maar pas bij sluiting verrekend wordt met uw cashsaldo. Deze wijziging heeft geen effect op de totale waarde van uw rekening, maar zal enkel impact hebben op uw tussentijdse cashsaldo.

Houd er rekening mee dat de bovenstaande maatregelen enkel gelden voor particuliere beleggers. Rekeningen die zijn aangesteld als professioneel profiteren niet van deze beschermende maatregelen. Voor het officiële persbericht van de ESMA kunt u de volgende website raadplegen: https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news/esma-adopts-final-product-intervention-measures-cfds-and-binary-options

Warning sign

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen.

69% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder.

Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.